Beter voor medewerker én client

“Doe hier iets mee!” is de oproep van Bas Bodzinga directeur binnen zorginstelling Philadelphia. “Het verhoogt de kwaliteit van gesprekken met cliënten. Er is ruimte om echt te luisteren. En 50% van de medewerkers ervaart minder lastendruk en daarmee meer werkplezier!” We spreken Bodzinga over hun manier van verantwoorden: regelarm.

Hoe het begon

Philadelphia is in 2011 gestart met regelarme zorg. Dat past goed bij Philadelphia. Zij zijn er namelijk van overtuigd dat mensen beter presteren wanneer ze kunnen werken vanuit hun vakmanschap. En vanuit regelarm werken gingen zij nadenken over regelarm verantwoorden nadat vanuit de NZa en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de vraag kwam of zij wilden aansluiten bij het experiment Regelarm Verantwoorden.

Vertrouwen belangrijke voorwaarde

“Om regelarm te kunnen verantwoorden is het ontzettend belangrijk dat er een goede relatie is met het zorgkantoor waarmee je samenwerkt” vertelt Bodzinga. “Vertrouwen over en weer is hiervoor namelijk een belangrijk onderdeel. Bij de ondertekening van het convenant met de NZa voor de samenwerking was er een duidelijke gezamenlijke stip aan de horizon: we verantwoorden op kwaliteit. Daar staan we allemaal voor.”

Betrek je medewerkers vanaf het begin

Naast de zorgkantoren Menzis, CZ en Zilveren Kruis werden ook de NZa, IGJ en de accountants direct vanaf het begin meegenomen. Daarbij is het belangrijk dat medewerkers vanaf de start worden betrokken. Philadelphia organiseerde samen met de  zorgkantoren sessies voor medewerkers met als onderwerp: Waarom verantwoord je? Door in gesprek te gaan met medewerkers en hun managers en hun professionele blik te gebruiken ontstonden waardevolle gesprekken. Zij weten immers wat nodig is voor goede zorg. Wat er in de ontmoeting met de client écht toe doet en wat je hierover moet vastleggen. Op basis hiervan is een nieuw cliëntdossier ontwikkeld waar alleen nog in staat wat écht moet. Dat bespaart in veel gevallen een half uur per dag. En zo is er meer tijd voor de client. Aan de achterkant kan de feitelijke levering van zorg betrouwbaar verantwoord worden op basis van datapunten. Op papier een briljant idee.

Datapunten, toch best een uitdaging

Het verantwoorden op datapunten kent wel nog de nodige uitdagingen, dat kost tijd om dat goed in te regelen. Het opvragen van de datapunten zorgt nu bijvoorbeeld nog voor een behoorlijke overload op het systeem. “Mijn advies zou dan ook zijn: bespreek met de NZa en de accountant wat echt nodig is om de verantwoording te doen. Dit kan leiden tot minder of andere datapunten, die makkelijker uit het systeem gehaald kunnen worden. Daar kijken we de komende tijd nog verder naar.”

Advies aan andere zorginstellingen

Bodzinga gunt iedere instelling deze manier van werken. Ook sectoren buiten de gehandicaptenzorg zoals bijvoorbeeld de ouderenzorg kunnen deze werkwijze toepassen. Maar zegt hij er stellig bij: “Zoek contact met je zorgkantoor. En zorg dat je huis op orde is. Dat betekent: stabiliteit in je personele bezetting en in je cliëntenpopulatie. Alleen dan kan je regelarm verantwoorden. Een goede relatie met het zorgkantoor is hiervoor belangrijk. En vult hij aan: “Kijk vooral ook naar bestaande experimenten.” Hij concludeert ons gesprek dan ook met de oproep aan collega instellingen: “er ligt al heel veel: dus doe er je voordeel mee.”

Meer weten?