Voortgangsbrief naar Tweede Kamer
Begin juli stuurde minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder de eerste voortgangsbrief van het programma (Ont)Regel de Zorg aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Hierin informeerde ze de Tweede Kamer over de voortgang van het programma:
In het afgelopen jaar heb ik met het programma [Ont]Regel de Zorg 2022 – 2025 een koerswending ingezet waar het gaat om de aanpak van regeldruk. Om hierin duurzaam resultaten te boeken, is een gezamenlijke aanpak op alle niveaus nodig en de vier programmalijnen geven daar invulling aan. Tegelijkertijd heb ik hierover onder andere in het IZA met betrokken zorgpartijen afspraken gemaakt en stevige ambities neergelegd. In de context van de voortdurende krapte op de arbeidsmarkt in zorg en welzijn is dat ook hard nodig. Het eerste jaar van het nieuwe programma heeft nog gedeeltelijk in het teken gestaan van het laten uitvoeren van een aantal onderzoeken naar mogelijkheden voor nieuwe maatregelen en het ontwikkelen en neerzetten van een instrumentarium voor ondersteuning van zorgaanbieders die zelf aan de slag willen met de aanpak van regeldruk. Dat is nu gereed en in werking gezet en daarmee komt het programma in een nieuwe fase met meer nadruk op uitvoering van maatregelen, realisatie van (lokale) projecten en oogsten van de opbrengsten daarvan. Ik zie daar nu al tal van inspirerende voorbeelden van en de komende periode zullen dat er alleen maar meer worden. Tegelijkertijd gaat het mij nog niet snel en nog niet ver genoeg. De monitoringsinformatie laat zien dat we tot nu toe op kleine schaal substantiële impact maken, bijvoorbeeld als gevolg van succesvolle lokale ontregelprojecten. Maar op grote schaal is de impact nog onvoldoende. Om de maatschappelijke opgave die er ligt het hoofd te kunnen bieden, is nodig dat we een spade dieper gaan, en als het ware uitstijgend boven alle lopende projecten en initiatieven reiken naar een hoger niveau in de aanpak. De komende periode wil ik, onder andere met behulp van het eerdergenoemde vervolgadvies van de RVS, op zoek naar radicalere maatregelen die sneller, meer en op grotere schaal impact maken in de dagelijkse praktijk van zorgverleners.
Uniformering hulpmiddelenreglementen zorgverzekeraars
In de vorige nieuwsbrief lieten we weten dat minister Conny Helder een onderzoeksrapport over de mogelijkheden voor zorgverzekeraars om hun hulpmiddelenreglementen te uniformeren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De verschillen tussen die reglementen – in vorm, taal en inhoud – veroorzaken onnodige administratieve lasten bij zorgverleners die hulpmiddelen voorschrijven. Bijvoorbeeld omdat ze bij elke patiënt, afhankelijk van waar hij of zij verzekerd is, moeten nagaan wat de juiste procedure is. De Tweede Kamer heeft schriftelijke vragen gesteld over het onderzoeksrapport en het vervolgtraject. De minister heeft deze vragen van de Tweede Kamer over het onderzoeksrapport beantwoord. In haar beantwoording gaat zij onder meer in op het tijdpad van de uniformering, haar rol in het proces en de betrokkenheid van partijen zoals leveranciers van hulpmiddelen en vertegenwoordigers van gebruikers, de effecten van uniformering en het verband met hulpmiddelen in andere domeinen zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning.
"Een interactieve training, waarbij opgedane kennis direct toepasbaar is in de praktijk"
We spraken Annette Siksma, St Jansdal ziekenhuis over de 'Ontregelaar in de Zorg' training die zij volgde. Ze was al langer van plan om te starten met ontregelen en door de training kwam het er ook echt van. Door de e-learning en training van [Ont]Regel de Zorg kreeg ze tips en tools om gestructureerd een regel aan te pakken.
Zo kwamen bijvoorbeeld alle stappen van (ont)regelen aan bod. En óók hoe belangrijk het is om 'de kraan dicht te houden' als het gaat om (onnodige) regels die we met elkaar willen opstellen. Ik ben mij bewuster geworden van dat wat we willen regelen, draagt dat bij aan goede zorg en levert het ook het gewenste effect op?"
Annette roept dan ook collega zorgverleners op: schrijf je in voor deze praktische training! De tijd die je kwijt bent aan deze training, levert je vele malen meer snelheid op in het (ont) regelen van de zorg. Wij hebben de eerste successen geboekt!
De training zit voor 2023 helaas nagenoeg vol. Voor 2024 plannen we nieuwe data. Wil je niet wachten? Volg dan alvast de (60 minuten durende) e-learning!