“Ontregelen betekent meer tijd en aandacht voor de patiënt, daar draait het om!”

De gratis [Ont]Regel Startersbox van het programma [Ont]Regel de Zorg biedt zorgprofessionals praktische handvatten om te starten met ontregelen. Zorgmedewerker Dineke Benjamins, IC-verpleegkundige en CNIO (Chief Nursing Information Officer) bij het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg, deelt haar ervaringen met de startersbox en geeft tips om zorgcollega’s mee te nemen in ontregelen.

Wat motiveert jou om te starten met ontregelen?

"Het is natuurlijk belangrijk om relevante informatie in het dossier van een patiënt vast te leggen, maar onnodige registraties zijn echt zonde. Vaak worden deze gegevens door niemand ingezien en het invullen ervan vergt veel kostbare tijd. In veel gevallen denken we zelfs niet meer na over de reden waarom we bepaalde dingen registreren: we doen het simpelweg 'omdat we het altijd zo doen'. Maar dat moet ons er niet van weerhouden om het gesprek aan te gaan over de noodzaak en meerwaarde van deze regels en processen."

Hoe verloopt het ontregelen tot nu toe?

"Ons medisch centrum neemt deel aan landelijke programma's zoals Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG), VIPP en JZOJP. Via LinkedIn en andere CNIO’s kwam ik uiteindelijk bij het programma [Ont]Regel de Zorg terecht. Na een bezoek aan een ontregelevenement ben ik onderdeel geworden van de [Ont]Regel WhatsApp community van onze regio. Ook hebben we een subsidie gekregen om met ontregelen aan de slag te gaan. Die subsidie hebben we gebruikt om over te stappen op de Hix-mobile app, waarmee we nu digitaal registreren in plaats van op papier. Verder heb ik de [Ont]Regel Startersbox meteen besteld toen ik die voorbij zag komen. Ik heb de box met de ziekenhuismanager gedeeld en neergelegd op de IC, zodat ook andere collega’s de box konden bekijken. De reacties zijn positief: collega's waarderen de praktische handvatten die de box biedt en het stimuleert hen om kritisch naar bestaande regels en gewoonten te kijken. Vanwege vakanties hebben we de inhoud nog niet uitgebreid besproken, maar we hebben al wel gekeken naar welke initiatieven er in het ziekenhuis zijn. Later gaan we dit ook bekijken voor de thuiszorg en verpleeghuizen die bij het Saxenburgh horen."

Wat zijn je toekomstwensen voor ontregelen?

"In diverse zorginstellingen zijn al veel ontregelsuccessen geboekt. Het zou mooi zijn als deze initiatieven op landelijke schaal worden doorgevoerd. Zo meet het Radboud-ziekenhuis de pijnscore alleen op indicatie, terwijl wij dat standaard drie keer per dag doen. Inmiddels werken al meerdere ziekenhuizen op deze manier. Verder zou het heel fijn zijn als vastgelegde informatie direct in alle dossiers wordt doorgevoerd, zodat we dubbel werk voorkomen. Een goede samenwerking tussen thuiszorg, ziekenhuizen en andere instellingen is erg belangrijk, en kunnen we juist alleen maar bevorderen met de juiste registraties. Maar bovenal geldt: heb vertrouwen in het personeel, zodat zij alleen registreren wanneer dat écht nodig is."

Heb je tips voor zorgprofessionals die ook willen starten met ontregelen?

"Tijdgebrek, ziekteverzuim en personeelstekorten zijn een uitdaging; werken in de zorg is intensief en laat vaak weinig ruimte over voor dit soort initiatieven. Kijk daarom met welke kleine dingen je kunt beginnen. Ga het gesprek aan en betrek meteen collega’s, managers en afdelingen zoals Kwaliteit & Veiligheid en Infectiepreventie. Maak duidelijk dat ontregelen leeft, bijvoorbeeld met voorbeelden van andere ziekenhuizen en bespreek het met de Verpleegkundigenadviesraad. Werk je op kantoor? Loop dan eens een dag mee met een verpleegkundige om met eigen ogen te zien hoeveel registraties er zijn. Door otregelen hou je meer tijd en aandacht over voor waar het om draait: de patiënt. Dat maakt het vak echt mooier!"

Bestel ook de [Ont]Regel Startersbox en begin samen met jouw team met ontregelen!