Dijklander Ziekenhuis: Minder vaak bloedsuiker meten na herseninfarct

Op de afdeling Neurologie van het Dijklander Ziekenhuis dacht regieverpleegkundige Isabel Oudakker dat het anders kon: de 4-punts bloedsuikercurve. Die werd standaard de eerste 24 uur na een herseninfarct gemeten, maar meestal zonder afwijkende resultaten. “Dat voelde als onnodige zorg.” Isabel zette haar tanden erin.

Wat was de beginsituatie?

Isabel: “Bij patiënten die zijn opgenomen met een herseninfarct wordt de eerste 24 uur van de opname een 4-puntsbloedsuikerdagcurve geprikt. Bij een 4-puntsbloedsuikerdagcurve controleer je op vier momenten op de dag de suikerspiegel van de patiënt. De suikerspiegel wordt gemeten, omdat mensen met diabetes, en dus ook onontdekte diabetes, een verhoogd risico op een herseninfarct hebben. Ook kan een herseninfarct een ontregelde bloedsuikerspiegel veroorzaken. Patiënten vinden het vervelend om zo vaak geprikt te worden. De ervaring is dat dit vaak gedaan wordt zonder dat hier afwijkende waarden uit voortkomen. Ik heb mijzelf daarom vaak afgevraagd of we niet minder vaak kunnen meten bij patiënten waarbij de suikerwaarde na de eerste keer prikken al goed lijkt te zijn. Vier keer op een dag prikken, zonder afwijkende waarden voelt als tijdverspilling voor de verpleegkundige en daarbij verspilling van materiaal. Het was dan ook een handeling waar veel collega’s zich aan stoorden. Ik dacht ‘hier moet ik wat mee, want ik stoor mij hier aan’. Het voelde als onnodige zorg."

Wat is het verbeterinitiatief?

“Tijdens een Lean Yellowbelt cursus in ons ziekenhuis moest ik een onderwerp aandragen. Een perfecte kans om deze frustratie aan te pakken. Ik heb mijn leidinggevende gevraagd of ik het proces van de 4-puntsbloedsuikerdagcurve mocht onderzoeken en zij vond dat een goed idee. De cursus gaf mij de juiste handvatten om aan de slag te gaan. Tijdens een periode van 60 dagen heb ik een dossieronderzoek gedaan bij patiënten opgenomen op de stroke-unit. Bij alle patiënten is de opnamediagnose een herseninfarct. Uit het onderzoek bleek dat van 35 patiënten, 4 een afwijkende waardes te hebben in hun 4-puntsbloedsuikercurve. 3 van deze 4 waren al bekend met diabetes.”

“Ook heb ik naar de protocollen van andere ziekenhuizen gekeken. Daaruit bleek dat ieder ziekenhuis het op een andere manier doet. Veel ziekenhuizen prikken eerst één keer en bij afwijkende waardes gaan ze over op de 4-puntsbloedsuikerdagcurve.”

“Gebaseerd op mijn onderzoek, de protocollen van andere ziekenhuizen en de landelijke richtlijnen, heb ik een voorstel opgesteld. Mijn voorstel is dat wij één keer een bloedsuikermeting doen. Wanneer deze meting normaal is (boven 4mmol en onder 7mmol), hoeft geen 4-puntsbloedsuikercurve geprikt te worden. Dan krijgt de patiënt dus maar 1 vingerprik. Bij afwijkende waardes (onder 4mmol of boven 7mmol) of bij patiënten bekend met diabetes, wordt wel de 4-puntsbloedsuikercurve geprikt.”

“Toen ik dit voorstel bij de neuroloog neerlegde, was deze direct enthousiast. Nadat deze specialist het ook bij de vakgroep opbracht, ontving ik veel positieve berichten. We hebben dan ook direct het protocol aangepast.”

Hoe gaat het nu?

“We werken nu anderhalve maand op deze manier. Eigenlijk is iedereen er blij mee. Het scheelt de collega’s veel tijd. Voor de patiënt is het een stuk comfortabeler, omdat ze niet zo vaak geprikt hoeven te worden.”

“ Met het nieuwe protocol besparen we ruim €1200 aan gaasjes, glucosestrips en naalden. Wat ook goed is voor de afvalreductie. Ook besparen we jaarlijks 46 uur tijd voor de verpleegkundige. Dit is tijd die hard nodig is op de afdeling.”

Meer weten?

Stuur een e-mail met je vraag naar communicatie@dijklander.nl