VieCuri Medisch Centrum en huisartsencoöperatie Cohesie: meer inzicht in elkaars werk
De samenwerking tussen zorgverleners verbeteren in de regio Noord-Limburg. Dat is het doel van het Medisch Coördinerend Centrum (MCC) Limburg-Noord. Met hulp van de ORDZ-subsidie stelde het daarvoor twee transmuraal coördinators aan: Aniek Bosgoed en Wendy van Helden. Zij zijn de verbindende factor tussen VieCuri Medisch Centrum en huisartsencoöperatie Cohesie. Tijdens een bijeenkomst brachten ze zorgprofessionals van beide organisaties samen.
“Meer inzicht in elkaars werkprocessen zorgt voor meer wederzijds begrip.” Dat was een van onze uitgangspunten om de bijeenkomst ‘Van AAH naar beter’ te organiseren,” zegt Coby Kovács, coördinator van het MCC. “Daarnaast besteedden we in aanloop naar en tijdens de bijeenkomst aandacht aan de landelijke verwijsafspraken. Om voor meer bekendheid hierover te zorgen, maar ook om gevoel te krijgen bij wat ze voor onze organisaties in de praktijk betekenen. Als ik een patiënt doorverwijs naar het ziekenhuis, wat betekent dat dan voor de ontvangende kant?”
Het was heel belangrijk dat we een gemixt gezelschap hadden: assistentes, huisartsen, medisch specialisten. Maar ook teamleiders en praktijkmanagers.
Samen patiëntreis doorlopen
“Daarom was het heel belangrijk dat we een gemixt gezelschap hadden: assistentes, huisartsen, medisch specialisten. Maar ook teamleiders en praktijkmanagers,” zegt Wendy. “Zij zijn allemaal schakels in de patiëntreis. In gemixte groepjes stonden zij stil bij een ‘halte’ van die reis. Bij iedere halte hadden we vragen opgesteld over een situatie waar collega’s in de praktijk mee worstelen. De deelnemers gingen hierover in gesprek met elkaar, en konden hun standpunten en overdenkingen direct met ons delen via een digitaal antwoordformulier.”
Iedereen zat er om samen onze zorg te verbeteren.
Steun voor oplossingsrichtingen
“Tijdens de avond zagen we al veel input binnenkomen,” zegt Aniek. “Daar hebben de begeleiders van de avond, huisarts en Medisch Coördinator Eric Cremers en cardioloog en Medisch Coördinator Geert Tjeerdsma, in een plenair deel met de zaal over doorgepraat. Veel dingen die genoemd werden hadden wij als transmuraal coördinators al op ons netvlies. Voor ons was het fijn om te horen dat de ideeën die we in gedachten hebben breed gedragen zijn. Daardoor voelen wij ons ook weer gesterkt in onze oplossingsrichting.”
Grijze gebieden, maar ook zwart-wit
“Na afloop hebben we 4 thema’s hoog geagendeerd waarvan bleek dat daar aanvullende afspraken voor nodig zijn,” zegt Aniek. “Dat zijn gebieden die grijs blijven, ook nu er landelijke verwijsafspraken zijn.” “Maar soms ook afspraken die juist zwart-wit zijn, maar in onze regio niet blijken te werken,” vult Wendy aan. “Daarvoor maken we aanvullende afspraken. Er bleek bijvoorbeeld nog onduidelijkheid over telefonische bereikbaarheid: hoe zorgen we dat onze collega’s 24/7 de juiste zorgverlener kunnen bereiken? Inmiddels hebben we hier een transmurale werkafspraak voor intercollegiaal overleg voor gemaakt. Die verspreiden we via onze website, maar ook via onze nieuwe LinkedIn-pagina.”
Transmuraal coördinators blijven
“Met de andere thema’s gaan we de komende tijd aan de slag,” zegt Aniek. “Daar is gelukkig ruimte voor, omdat we akkoord hebben gekregen om de functies van transmuraal coördinator te behouden,” zegt Coby. “De ORDZ-subsidie gaf de impuls voor deze functies. Nu is het eind van onze subsidiepot in zicht, maar zien onze besturen de meerwaarde van de functies in. En mogen de coördinators dus blijven. We gaan mogelijk zelfs andere organisaties intensiever betrekken.”
Bijeenkomst smaakt naar meer
“Volgend jaar willen we weer iets soortgelijks organiseren,” zegt Wendy. “We vonden het van tevoren best spannend of de sfeer goed zou zijn, en of bepaalde onderwerpen voor veel wrijving zouden zorgen. Dat was helemaal niet het geval: de bijeenkomst was respectvol, leuk en er was humor. En er kwam veel inhoudelijke input waar we mee aan de slag kunnen. Iedereen zat er om samen onze zorg te verbeteren.”
“Het kost veel tijd om zo’n ontmoetingsmoment te organiseren, maar het levert dus ook veel op,” zegt Aniek. “En als andere organisaties zoiets willen organiseren mogen ze ons benaderen voor tips en onze werkvormen!”
Meer weten?
- Lees ook het artikel over de ontregelaanpak van VieCuri Medisch Centrum en huisartsenorganisatie Cohesie.
- En het artikel over hoe VieCuri en Cohesie Regionale Transmurale Afspraken (RTA’s) maken.
- Of neem contact op met info@mcclimburg-noord.nl.