Savant integreert ontregelen van zorg in werkzaamheden

Savant wil het haar medewerkers graag makkelijker maken. Een manier om dat voor elkaar te krijgen is door ervoor te zorgen dat de administratieve taken die medewerkers hebben, noodzakelijk zijn óf daadwerkelijk bijdragen aan de zorg. Oftewel: aan de slag met ontregelen én dit verweven in de organisatiecultuur!

Savant maakte gebruik van het initiatief ‘De Ontregelbus‘. Zij ontwikkelden een methode die bestaat uit ontrafelen, ontregelen en ontknopen. Deze methode omvat een procesmatige aanpak en biedt ondersteuning en handvatten.

Inzicht krijgen in waarom je iets doet

Ontregelen vergroot het werkgeluk. Daarom heeft Savant in overleg met medewerkers bekeken op welke gebieden winst valt te behalen met ontregelen. De punten die naar boven kwamen logen er niet om en ontregelen was niet langer een wens, maar noodzaak.

De top 3 aan pijnpunten heeft Savant verder onderzocht met in het achterhoofd: waarom doen we wat we doen, voor wie doen we dit, kan het anders? Daarbij werd informatie opgehaald vanuit verschillende bronnen zoals wet- en regelgeving, andere organisaties, interne stukken en de branchevereniging. Ontregelen en anders werken bleek dus noodzakelijk, Savant maakte vervolgens een risicoanalyse, schatte de mogelijke resultaten in en ging vervolgens actief aan de slag.

Werk vereenvoudigen in plaats van regels bedenken

Het succesvol afschaffen van de handtekening op de zorgovereenkomst is het eerste dat Savant aanpakte. Dit onderwerp kwam vaak naar voren als er werd gesproken over waarom en voor wie bepaalde dingen moeten. Dit was de tevens de aanleiding om ontregelen onderdeel te maken van alle opdrachten en projecten binnen Savant.

De basis van ontregelen is om altijd te bekijken hoe het werk eenvoudiger kan i.p.v. dat er regels worden bedacht. Een ander voorbeeld van een ontregelvraagstuk bij Savant zijn de kwaliteitsindicatoren. Deze meten in principe de basisveiligheid van zorg, maar in de praktijk blijkt dat veel indicatoren niks zeggen over de kwaliteit van de zorg. Regionaal is inmiddels besloten om die indicatoren ook niet meer in te dienen.

Savant werkt nu samen met Actiz toe naar een Generiek Kompas voor verantwoording en kwaliteit. Deze aanpak uit de gehandicaptenzorg wordt dan vertaald naar de ouderenzorg. Deze ontwikkeling is nog gaande.

Wat heeft het opgeleverd?

Hoewel de precieze impact lastig te bepalen is, zijn er na het schrappen van de handtekening op de zorgovereenkomst wel veranderingen merkbaar geweest. Ingeschat is dat de wijkzorgteams van Savant gemiddeld 21 uur en 40 minuten per maand aan tijd ‘overhouden’. Dat is exclusief het VTT, team casemanagement en team kwetsbare ouderen Als je dit vertaalt naar kosten gaat het over gemiddeld zo’n 1140 euro per maand bij Savant alleen al. Die getallen liggen eigenlijk nog veel hoger, aangezien het schrappen van de handtekening onder de zorgovereenkomst is uitgerold over de gehele ZVW en WLZ zorg.

Hoe een andere instelling dit voorbeeld kan overnemen

De methodiek 'ontrafelen, ontregelen, ontknopen' toepassen. Van belang is dat er draagvlak is van directie/bestuur en van de werkvloer. Het vraagt lef om los te laten, zorgmedewerkers vanaf het begin betrekken.

Meer lezen over Savant