“De startersbox helpt ontregelideeën concreet te maken”

De gratis [Ont]Regel Startersbox  biedt zorgverleners praktische handvatten om met hun team aan de slag te gaan met het ontregelen. Isabel Hindriks, teamleider Cardiologie en Hartbewaking bij het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, vertelt over haar ervaring met de startersbox.

Wat zijn voor jullie uitdagingen op het gebied van ontregelen?

“Ik merk dat onze zorgmedewerkers behoefte hebben om te ontregelen, maar dat het gebrek aan tijd het lastig maakt om onnodige administratie te bespreken. Hoewel we vaak nadenken over hoe processen slimmer en beter kunnen, worden die ingevingen niet altijd gedeeld. Zorgverleners zijn druk met hun taken en de zorg voor hun patiënten. Bovendien zien ze hun leidinggevende niet elke dag. En dat terwijl de eerste stap van ontregelen juist het uiten van ideeën is. Het is onwijs belangrijk dat deze ideeën worden gezien, gehoord en vastgelegd. De [Ont]Regel Startersbox helpt om deze eerste stap te maken.”

Hoe werd de [Ont]Regel Startersbox door je team ontvangen?

“Door het formaat en de felgroene kleur viel de [Ont]Regel Startersbox op tussen de rest van de ontregelinitiatieven. Vooral de ontregelkansenkaart werd enthousiast ontvangen door onze teams. Dit is een uitwisbare kaart waarop collega’s ontregelkansen kunnen schrijven en toelichten waarom juist dat ontregeld moet worden. Ik had de kaart zonder verdere toelichting opgehangen in de kantine en binnen twee weken stond hij vol met ideeën. Medewerkers vulden de kaart spontaan in, tussen hun diensten door. Het concept van de kansenkaart was dus direct duidelijk, zonder verdere uitleg van mij als leidinggevende.”

Wat is er vervolgens met de ontregelideeën gebeurd?

“Terwijl we ons jaarplan opstelden gingen we ook aan de slag met de startersbox. Bijna alle ideeën van de kansenkaart konden we daardoor in het plan opnemen. Zo werden hartfilmpjes altijd geprint en handmatig gescand om ze in het dossier op te hangen. Via de kansenkaart werd geopperd om deze filmpjes te koppelen aan het elektronisch patiëntendossier. Ook hebben we een aantal overbodige verpleegkundige scores verwijderd uit het patiëntendossier. We registreren nu alleen de scores die relevant zijn voor de cardiologische zorg.”

Waarom zou je de startersbox aanbevelen?

“Zorgverleners zitten zelf al boordevol ideeën over hoe ze hun werk efficiënter kunnen inrichten. De startersbox geeft nét dat ene zetje om deze ideeën op te halen en concreet te maken. Het helpt om de ideeën te noteren en kritisch naar bestaande regels of gewoonten te kijken. Dát is de kracht van de startersbox.”

Bestel ook de [Ont]Regel Startersbox en begin samen met jouw team met ontregelen!