Vier tips van het Jeroen Bosch Ziekenhuis om te ontregelen

Wil je ook aan de slag met ontregelen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Verpleegkundige en coördinerend medewerker Marijne Coppens heeft er inmiddels de nodige ervaring mee opgedaan. Welke lessen neemt zij mee na de pilot om de Delirium Observatie Screening (DOS) te ontregelen binnen het JBZ ? En welke tips heeft projectleider strategie en innovatie Loes Arts, die de verschillende ontregelprojecten binnen het JBZ coördineert?

Hou je frustraties niet voor jezelf, maar deel ze binnen je organisatie

Loes Arts: “Mijn belangrijkste tip is om je frustraties te spuien. Soms worstelen collega’s al een tijd met bepaalde administratieve handelingen, die bijvoorbeeld niet efficiënt zijn ingericht of overbodig zijn geworden na veranderingen. Maar delen ze die frustratie alleen met hun directe collega’s. Terwijl er mogelijk iets aan te doen is, als het signaal maar bij de juiste persoon belandt. Ik hoop dat onze ontregelprojecten voor dat besef zorgen bij onze collega’s: dat ze zelf regie kunnen nemen en invloed uit kunnen oefenen op hun administratielast. En dat ze uit gaan spreken waar ze tegenaan lopen.”

Spreek als arts je vertrouwen uit naar verpleegkundigen

Marijne Coppens: “Als verpleegkundigen werken we al zo lang met lijstjes en screenings dat we soms denken niet meer zonder te kunnen. Met die lijstjes verantwoorden we dat we het goed hebben gedaan. Vallen die weg, dan moet het op basis van vertrouwen in elkaar. Dat is eng. Er is een cultuurverandering nodig om zo te gaan werken. Voor ons was het een heel sterk signaal dat de arts die betrokken was bij ons ontregelproject aangaf te vertrouwen op onze klinische blik. Ik denk dat het heel erg helpt als zorgprofessionals dat vertrouwen vaker hardop uitspreken naar elkaar.”

Neem de tijd om je probleem te onderzoeken

Marijne Coppens: “Wij dachten dat we wisten wat het probleem was met de DOS, en dat het een overbodig instrument was. Maar na navraag onder collega’s bleek dat we dit voor hen hadden ingevuld. Ze wilden niet zonder deze screening, maar hij moest wel veranderen. Het is verleidelijk om direct aan het ontregelen te gaan, maar vergeet daarbij de onderzoekfase dus niet. Neem de tijd om het probleem samen te ontrafelen. Zo zorg je voor betrokkenheid vanuit collega’s. Doe je dit niet, dan kom je straks misschien met een oplossing waar niemand op zit te wachten.”

Maak gebruik van bestaande handleidingen

Loes Arts: “Wij maken gebruik van het Werkboek en stappenplan Implementeren voor verpleegkundigen van KwaliTIJD. Dat doorloopt alle stappen om iets succesvol te ontregelen in het verpleegkundig domein. Dit is heel waardevol als je voor het eerst iets gaat ontregelen. Zo weet je zeker dat je overal aan denkt tijdens de voorbereiding, uitvoering, evaluatie en borging van een ontregelproject en geen belangrijke stap overslaat.”

Op zoek naar meer tools? Kijk op: https://www.ordz.nl/zelf-aan-de-slag-met-ontregelen.

Meer weten?